Livet burde vært enklere

Av og til skulle jeg ønske utdanning ikke eksisterte. At menneskene bare levde i jungelen og var lykkelige, uten å måtte tenke på penger. Konseptet penger burde ikke finnes, men på den andre siden ville vi da ødelagt jorda fordi ingenting ville stoppet oss fra å hugge ned hele regnskogen dersom vi ville. Livet burde ikke være så komplisert. Vi må utdanne oss, vi må skaffe oss alle de kuleste duppedingsene. Midt opp i alt dette glemmer vi å se gleden i livet. Gleden alle urfolk har i øynene sine i det de danser regndans, eller hva de nå enn gjør. Jeg vet ikke riktig hva de gjør, for jeg har ikke sett nok TV-programmer om urfolk.

I blant skulle jeg ønske menneskeheten aldri hadde kommet så langt. Jeg skulle ønske vi fortsatt var så enkle at vi måtte fiske for hånd, i stedet for å utrydde livet i havet ved å fange alle milliarder fiskene på samme dag ved hjelp av maskiner. Jeg vet ikke om det er milliarder av fisk i havet. Jeg har ikke sett nok TV-programmer om liv i havet.

Livet burde vært enklere.

- En kveld jeg var filosofisk

Kan ikke huske helt når jeg skrev dette, men det lå inne på notatene mine på mobilen. Jeg tenker på dette nå mer enn noen gang. Nordmenn spesielt, vi er så forbanna gårdige. Jeg er selv en del av denne grådigheten.

Dersom en hjemløs person sitter i skogen, iskald, i lite klær, gjennomvåt, vil vedkommende være ulykkelig. Men dersom en person tar vedkommende med seg inn i huset sitt, fyrer opp i peisen, og gir omsorg, vil denne personen være lykkelig. Dersom jeg hadde hatt ni millioner kroner, og så fått ni millioner til, ville jeg ikke blitt dobbelt så lykkelig. Jeg ville ikke kjent noe. Jeg tror dette er kjernen i problemet.

Jeg har alt det materialitiske jeg kunne ønsket meg. Jeg har et fancy funkishus, jeg har en mac, jeg har et kamera, jeg har skrivebordsskuffer fulle av ting jeg aldri bruker. Jeg kan ikke huske sist jeg kjente på ordentlig lykkerus. Joda, jeg er glad. Men jeg har for mange ting. Og jeg vil ha enda mer.

I det siste har jeg prøvd å vende litt på tankegangen min. Jeg har prøvd å tenke mer minimalistisk. Jeg trenger ikke ti adidasjakker. Jeg trenger ikke en ny iPhone. Jeg har for mange ting til at jeg setter pris på dem. Jeg skal ikke kjøpe noe igjen, tenker jeg.

Men så kommer realiteten. Man drar ikke til Afrika, opplever slummen, for å så flytte ut på gaten når man kommer hjem til Norge igjen. Man slutter ikke å kjøpe unødvendige ting når det kommer til stykket. Jeg vil før eller siden kjøpe meg nye klær, og ting jeg ikke trenger. Jeg er nordmann. Jeg har muligheten til å leve et godt liv. Men det må være grenser på hvor mye unødvendig jeg trenger.

Jeg tror ikke lykke måles i hvor mye man har, men hvor mye man setter pris på det man har. Og jeg vet hvor heldig jeg er, men jeg klarer ikke smake på det. Det er som å få et kompliment, takke for det, men ikke tro på det. Jeg kan si til meg selv hundre ganger "Jeg er heldig, ikke ta det for gitt, jeg er heldig, ikke ta det for gitt...", men jeg vet ikke hva det vil si å ikke være heldig. Jeg har aldri opplevd det.

Neste sommer ønsker jeg ikke å dra til Tyrkia for å sole meg. Jeg vil ikke dra til New York på shopping. Jeg vil reise og oppleve annen kultur. Jeg vil møte folk som har mindre enn meg. Jeg vil lære at jeg ikke trenger et digert hus, en dyr Mac, en iPhone 7. Jeg vil vokse som menneske, jeg vil få nye erfaringer. Jeg vil lære å sette større pris på alle rundt meg, og det jeg eier.

Jeg bor i Norge, verdens rikeste land. Jeg er så sykt heldig, men jeg skjønner det ikke.

3 kommentarer

Kacharin

28.01.2016 kl.04:32

Bra skrevet. Men det er nok sånn samfunnet fungerer. Det er alle oss som har gjort det sånn. Grådighet har gjort det sånn. Det å ville ha mer og mer, det å ha verden under en tommefingel, det er konkurrerer om hvem som har det beste, det nyeste og er lykkeligste. Man glemmer å leve.

Little Miss Sunshine

01.02.2016 kl.09:27

Innsiktsfullt innlegg. Tror mange kjenner seg igjen i dette.

Ann-Kristin

17.02.2016 kl.22:13

Kjempeflott tekst, kjente meg veldig igjen!

Skriv en ny kommentar

hits